Carrière de Lillé (Sprimont)


Adres: Hulpdiensteninformatie:
Rue de Presseux 10
4140 Sprimont
België
Geen informatie beschikbaar
043/82.29.14
Parking: Goed Max. diepte: 28m Vulmogelijkheid: Ja
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Ja
Douche: Ja
Coordinaten:
 
N 50°30'06"
O 05°38'55"

3€
www.abyssplongee.be/carriere-de-lille.php
lenarval@gmail.com
Niet toegankelijk

Inlichtingen:

Je hebt geen vergunning nodig om hier te mogen duiken. Wel dien je voordat je gaat duiken een geldig legitimatiebewijs tonen.

Eten/drinken:

Restaurantje met goede kaart tegen aanvaardbare prijzen.


Openingsuren:

Alle weekenden tussen 9:00 en 19:00.
Vrijdag tussen 17:00 en 22:00.
In juli en augustus ook op woensdagmiddag tussen 16:00 en 22:00.

Legitimatie is verplicht. De duikstek ligt achter het duikcentrum dat aan de weg ligt. Om de instapplaats te bereiken moet je ongeveer driehonderd meter naar beneden lopen.


Carrière de Lillé (Sprimont)

Beschrijving duikplaats:

Duiken in Lillé is duiken in een surrealistische omgeving van rotsblokken en steile wanden. Je kunt het bezoek aan deze duikstek combineren met een duik in de nabijgelegen duikplaats La Gombe. Bezoek Lillé als laatste want je kunt hier goed eten.

Onderwater vind je in deze ondergelopen granietgroeve onder meer twee duikersklokken, een Mariabeeld, een buis waar je doorheen kunt zwemmen en een 'kunstwerk' dat gemaakt is van oude verwarmingsbuizen.

Het zicht varieert tussen de vier en acht meter maar kan na een flinke regenbui snel verslechteren. Het regenwater spoelt namelijk slip langs de bergwanden de groeve. Houdt de weersverwachtingen dus in de gaten voordat je hier gaat duiken.

De groeve is lastig bereikbaar. Na je op de hoger gelegen parkeerplaats omgekleed te hebben, moet je via een stijl modderpad naar beneden wandelen. Je duikfles kan met een liftje naar beneden gebracht worden zodat je niet hoeft te sjouwen. Ook als je weer naar boven gaat kun je de lift gebruiken voor het vervoer van je duikspullen.

Vlakbij de groeve ligt een duikcentrum met diverse duikfaciliteiten. Er zijn ook douchevoorzieningen aanwezig maar gebruik bij het douchen geen shampoo en zeep, want alles spoelt de groeve in.

De stek is niet veel groter dan een voetbalveld maar de omgeving is bijzonder fraai. Grote rotsblokken, steile wanden en weelderige begroeiing vormen het decor waarin je hier duikt.

Eenmaal onderwater zullen de vaste bewoners van deze plas je snel opvallen. Je ziet hier onder meer snoeken, steuren, voorns, karpers en koikarpers.

(Diepte)kaartje

Met een beetje geluk kom je ook Igor of Boris tegen. Deze twee steuren zijn in de loop der jaren de troeteldieren van de steengroeve geworden en de favoriete onderwaterbewoners van menig duiker. Als je Steengroeve Lillé echt wilt beleven moet je ook dit tweetal even ontmoet hebben.

© C.I.P.P. - Lillé

Vroeger werden in deze regio vijftien steengroeven geëxploiteerd, met bij elkaar circa honderd arbeiders. Nu zijn er nog slechts drie in bedrijf. Steengroeve Lillé werd tientallen jaren geleden gesloten, na een start in 1835 als de eerste steengroeve voor de winning van graniet. Jarenlang stond het gebied er verlaten bij totdat twintig jaar geleden het idee werd geboren om er een sportgelegenheid van te maken. De groeve, die inmiddels vol water was gelopen, werd met de aanleg van diverse faciliteiten en een lift geschikt gemaakt als recreatiegebied.

Inmiddels is de steengroeve Lillé alweer vele jaren een geliefde duiklocatie voor duikers uit België en omgeving. Wie eens in een heel andere omgeving wil duiken, is hier op de juiste locatie.


Carrière de Lillé (Sprimont)

Routebeschrijving:

Vanaf Antwerpen:
De E313 naar Luik aanhouden, dan de route Ardennes volgen tot de E25 richting Bastogne en Luxemburg.

Vanuit Maastricht:
De E25 richting Luik aanhouden, dan richting Bastogne en Luxemburg.
Neem afslag 45. Sla de N678 richting Sprimont in.
In Sprimont de E30 oprijden.
Rijd vervolgens het dorp in tot aan het dorpsplein.
Dan rechtsaf en vervolgens vijfhonderd meter richting Lillé-Fraiture-Presseux rijden naar de duikstek.


Wij hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de informatie bij het verschijnen ervan accuraat was. Wij accepteren dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten. Wij doen natuurlijk het nodige om verbeteringen aan te brengen indien ons eventuele vergissingen worden gemeld.

Laatste aanpassing: 04/10/2013
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com