Provinciaal Domein Zilvermeer


Adres: Hulpdiensteninformatie:
Zilvermeerlaan 10
2400 Mol
België
Brandweer Mol
014/31.33.33
014/82.95.53
0474/59.48.35
Parking: Uitstekend Max. diepte: 15m Vulmogelijkheid: Ja
(200 en 300 bar)
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Ja
Douche: Ja
Coordinaten:
 
N 51°13'29''
O 05°09'59''

Zie website D-Center Mol
www.divesenses.be
info@divesenses.be
Lift om te water te gaan is aanwezig

Inlichtingen:Eten/drinken:

Uitgebreid en verzorgde cafetaria met groot terras dat boven het water zweeft


Openingsuren:

De openingsuren zijn seizoensgebonden. Tijdens het hoogseizoen dient men een dagpas aan te schaffen aan de inkom van het domein. Tijdens het laagseizoen is de toegang gratis maar dient men te beschikken over een Zilvermeer abonnementsbadge om het terrein te kunnen betreden met de wagen (openen slagboom).

Voor meer informatie omtrend openingsuren en inkomprijzen kijk je best even op de site van DiveSenses of het Zilvermeer.


Provinciaal Domein Zilvermeer

Beschrijving duikplaats:
Zilvermeer, foto getrokken door Peter Arfeuille

Het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer, gelegen op het grondgebied van de gemeente Mol is een mooi stukje natuur in het hartje van de kempen. Diverse meren zijn ontstaan na zandwinning voor de toenmalige glasindustrie.

Het domein Zilvermeer is opengesteld voor dagrecreatie. Men kan er wandelen en verschillende watersporten beoefenen zoals zwemmen, zeilen, surfen, vissen, roeien en duiken. Er liggen meerdere meren, het meer waar gedoken mag worden bevindt zich op het domein.

Sinds een negental jaren bevindt zich in de watersportvijver het "Onderwaterpark voor Schone Kunsten". Het is uniek in zijn soort en bijzonder aantrekkelijk voor de duikende medemens. Dit onderwaterpark is een realisatie van de "werkgroep duiken Zilvermeer".

De accommodatie is uitstekend, er is een cafetaris,  kleedkamers, binnen- en buitendouches, kastjes en een terras. De wagens kunnen langs de waterkant geparkeerd worden zodat je geen 10m hoeft te stappen om te water te gaan. Behalve de aanwezigheid van zuurstof is er ook een EHBO-kit aanwezig, een reddingsboot en een hartdefibrillator.

Het Zilvermeer meet ongeveer 400 bij 430 meter en is gelegen temidden van het natuurgebied. Duikers moeten zich aanmelden bij D-CENTER (gratis, maar verplicht) en hier te water gaan.

De zandbodem daalt zacht glooiend tot -6 meter en is bedekt met een sliblaag die bij elke palmslag opwarrelt. Het zicht is over het algemeen goed, maar kan ook erg tegenvallen op drukke dagen tijdens de weekends.

De diepte van het meer varieert overwegend tussen 6 en 9 meter met twee uitschieters tot 15 meter. De plas is dus een ideale duikstek voor de beginnende duiker.

Plattegrond

Om de duikstek aantrekkelijker te maken werden er onderwater kunstwerken geplaatst. De tentoongestelde objecten leunen sterk aan bij het tuinbeelden-genre (trollen, bustes,...) of zijn abstracte knutselwerken van kunstenaars van bij ons. Zo is er bijvoorbeeld "het Oog van God”, volledig in RVS met aanduiding van de vier windstreken. Verder liggen er nog verscheidene silo's onder water waar je doorheen kan zwemmen.

Flipper
Flipper - © Frank Peeters

Het zilvermeer is dus ook een ideale plas om te leren duiken op kompas.

Vissen integreren
Het laatst wat er nog ontbrak in het Zilvermeer was onderwaterleven maar deze werden in de loop der jaren uitgezet.

Onderwaterleven: Steur, karper, katvis, zonnebaars, goudvis, zilverwinde, koi’s.

Meer info op de website van "Onderwaterpark voor schone kunsten".
Meer info over het recreatiedomein vind je op de website van "Het Zilvermeer".


Provinciaal Domein Zilvermeer

Routebeschrijving:

Neem de E314 (A2) tot de afrit Aarschot.

Op het einde van de afrit neem je links de N223 richting Aarschot, die uitloopt op de ring rond Aarschot. Volg deze tot aan het rond punt en daar ga je rechts.

Na ±1 km kom je op een T baan, daar neem je rechts de N19 richting Geel en blijf deze volgen via Herstelt, Westerlo tot Geel waar je de N71 neemt richting Mol (= Molseweg).

Na ±3,5 km gaat de N71 naar rechts. Blijf die volgen richting Mol / Lommel.

Ongeveer 1 km na het oversteken van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen kom je aan verkeerslichten op het kruispunt met de N136 waar je links neemt richting Postel.

Vanaf hier staat Zilvermeer aangegeven maar volg niet de tekens van de camping!

Steek het volgende kruispunt over (rechts ligt het recreatiedomein Sunparks).

Neem vervolgens de eerste straat links en na een 750-tal meter ligt de ingang van het Zilvermeer links.


Wij hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de informatie bij het verschijnen ervan accuraat was. Wij accepteren dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten. Wij doen natuurlijk het nodige om verbeteringen aan te brengen indien ons eventuele vergissingen worden gemeld.

Laatste aanpassing: 07/06/2016
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com