image
image
image
 

image
Adres Inlichtingen Openingsuren Routebeschrijving

Stedelijk Recreatiedomein Muisbroek
Muisbroek (Put van Ekeren), foto getrokken door Danny Willemsens

Het domein Muisbroek, dicht bij de stad Antwerpen en midden in een drukke wereldhaven, is een uniek stukje prachtige natuur waar het zalig verpozen is. De vijvers, die gegraven werden als waterwinning voor de toenmalige stoomrangeerlocomotieven van de spoorwegen, herbergen thans een groot aantal inheemse vissoorten en zijn een rustplaats voor waterwild en trekvogels.

De put van Ekeren heeft doorgaans het gehele jaar helder water en is fraai begroeid met waterpest in het ondiepe deel.

In het midden is een zuigput te vinden die bekend staat om zijn vele fossiele zeeschelpen. Hier vind je tussen de 6 en de 9 meter diepte loodrechte kleiwanden die als een mini drop-off aflopen. De andere fossiele schelplagen zijn duidelijk herkenbaar. Heel bijzondere fossiele schelpen zijn er te vinden, waaronder St.-Jacobsschelpen, die in de Noordzee niet eens voorkomen! En als je geluk hebt, vind je hier zelfs haaientanden. Het midden van de put bestaat uit modder. Tussen het wier zwemmen grote scholen jonge zoetwaterbaarsjes en kleine snoeken. Af en toe zwemt er een groot exemplaar tussendoor.

(Diepte)kaartje
© Watersportcentrum Aquasport

Het maken van een nachtduik is hier zeker de moeite waard. Het wemelt dan echt van de vissen. Fascinerend zijn de jachtpartijen van de snoek, die heus niet terugdeinst om onder de ogen van de duiker een visje naar binnen te werken. Als het donker is vind je de meeste vis buiten de put.

Op de zandvlakte word je geregeld vergezeld van paling die door het water glijdt. Maar duik ook eens boven het wier aan de zijkanten, daar is ’s nachts ook genoeg te beleven.

Dit domein is door de stad Antwerpen vrij open gesteld voor dagrecreatie. Het is echter niet toegelaten te zwemmen of enige andere watersportactiviteit te beoefenen in of op de vijvers, tenzij mits geldige vergunning.

Borstbeeld, gefotografeerd door Luc Rooman
Borstbeeld - © Luc Rooman
Snoek, gefotografeerd door Luc Rooman
Snoek - © Luc Rooman

AVOS, de regionale groepering van een 40-tal NELOS duikclubs die ca. 3000 duikers vertegenwoordigt heeft sinds 1 januari 1997 voor de grote vijver een gebruiksovereenkomst met de stad Antwerpen.

De overeenkomst heeft betrekking op de westelijke helft van de vijver, het oostelijke gedeelte is gereserveerd als natuurgebied. In het kader van deze overeenkomst heeft AVOS het alleenrecht tegen betaling vergunningen uit te reiken aan duikers die er hun sporttak willen beoefenen.

Behoudens de in de overeenkomst voorziene uitzonderingen, is AVOS niet verplicht elke vergunningaanvraag in te willigen.

Alle federaties zijn hier welkom.

Luchtopname:
Klik op deze link om de luchtopname foto te bekijken.
Fotoalbum:
Klik op deze link om het fotoalbum te bekijken. (Flash Plugin Required)
 
Adres: Hulpdiensteninformatie:
Ekersedijk
2030 Antwerpen
België
Ekeren/Antwerpen
Ekersedijk
(Noorderlaan t.h.v. het Churchilldok)
Geen
Parking: Uitstekend Max. diepte: 18m Vulmogelijkheid: Nee
Zuurstof: Nee Kleedkamer: Nee
Douche: Nee
Coordinaten:
 
N 51°17'00''
O 04°23'20''
 
- 10,00€ per 3 jaar (lid AVOS duikclub)
- 25,00€ per 3 jaar (lid niet-AVOS duikclub)
- 10,00€ per jaar (lid niet-AVOS duikclub)
- 15,00€ per jaar (individu)
- 3,00€ dagpas (individu)
www.avos.be
vergunningen@avos.be
Toegankelijk
 
Inlichtingen:

Muisbroek duiken en vergunningen

Beheer vergunningen
Mail : vergunningen@avos.be

Eten/drinken:

 

 
Openingsuren:

Er kan elke dag gedoken worden, zowel overdag als 's nachts.

 
Routebeschrijving:

Indien je vanaf Breda komt, dan volg je de E-19 naar Antwerpen. Voor de ring rond Antwerpen neem je ongeveer 3 km voor het sportpaleis de afslag A-12 richting Bergen op Zoom.

Indien je vanaf Brussel (E19) / Hasselt (E313) / Gent (E17) komt, dan volg je de ring rond Antwerpen richting Breda. Ongeveer 3 km na het sportpaleis (Afrit Deurne) neem je de afslag A-12 richting Bergen op Zoom.

Neem op deze autoweg (A12) de eerste afslag nr.16 richting “Antwerpen-Ekeren-kaai 1 - 490”.

Aan het einde van de afrit kom je bij verkeerslichten. Rijd daar rechtdoor, richting haven. Na het derde verkeerslicht rijd je nog steeds rechtdoor over een viaduct. Bij het volgende verkeerslicht blijf je de weg volgen en maak je een bocht naar rechts richting kaai, 466 – 486…772.

Blijf deze weg volgen en iets verderop tref je aan je linkerzijde het Churchildok aan. Aan je rechterkant tegenover het Churchikdok staat een klein bordje “recreatiedomein Muisbroek” aan het begin van een weggetje.

Je slaat hier rechtsaf de Ekersedijk in, en rijdt over de spoorweg. Hier is een weg met kasseien waar je aan het einde links de parkeerplaats ziet. Net voorbij de parkeerplaats loopt een riviertje, loop de brug over en je komt aan de Put van Ekeren.

 
Laatste aanpassing: 04/05/2021
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com
Duiken in Belgie Duiklokaties in Belgie Een overzicht van Charters voor duiken in de Noordzee Duiken in Zeeland Duiken in de Noordzee Vulstations in Belgie Hulpdiensten en Duiken Duiklinks Duiken in Belgie - contact informatie
image
image
©Copyright 2006 Duiken in België All Rights Reserved Website design - Filip Dendauw
For more information feel free to Contact Us
image