image
image
image
 

image
Adres Inlichtingen Openingsuren Routebeschrijving

La Gombe

De zandsteengroeve La Gombe ligt vlakbij de rivier “De Ourthe”, niet ver van het pittoreske Esneux en wordt gerekend bij de mooiste groeves van België.

La Gombe is een klein gehucht van de gemeente Esneux, gelegen in de regio van Luik. CLAS (Centre Liègeois d'Activités Subaquatique) heeft zijn onderkomen gevonden in de steengroeve van La Gombe, ze zijn ingetrokken in de oude mijngebouwen.

Het vliegtuig is misschien wel de bekendste attractie van Steengroeve La Gombe. Deze F 84 van de Belgische Luchtmacht, waarvan trouwens nog steeds exemplaren dienst doen in derdewereldlanden, ligt op een diepte van vijftien meter, met open koepel alsof het klaar staat voor vertrek. Altijd leuk om er even in te gaan zitten.Het vliegtuig wordt omkaderd door een aantal levensloze bomen die voor een irreële sfeer zorgen. De schietstoel is uit het vliegtuig verwijderd en ligt een tiental meters voor de neus.

Goede faciliteiten, voldoende veiligheidsvoorzieningen en veel bezienswaardigheden maken dit tot een leuke duikstek. Het onderwaterzicht kan er variëren van 5 tot 15 meter horizontaal, afhankelijk van de regenval.

Vanaf de kant loopt een stenen trap naar een metalen ponton waar je te water kunt gaan. Langs de kant zijn diverse trappen aangebracht zodat je het water ook weer eenvoudig kunt verlaten.


© CLAS Maastricht

Op de bodem van de steengroeve vind je, behalve het vliegtuig, verder nog een huisje, enkele bootjes, twee grotten en een duikersklok, waar je je hoofd in kunt steken en met elkaar kunt praten. Op twee plaatsen zijn grote plastic buizen geplaatst die de vorm van een L en een S hebben. Leuk om doorheen te zwemmen.

Ook staat er een oude graansilo die aan de onder- en bovenzijde toegankelijk is.

Snoek
Snoek - © Frank Peeters

Vis zit er in La Gombe voldoende. De meest opvallende bewoners zijn grote steuren die langzaam over de bodem schuiven. Langs de afgezette zone aan de noordoostkant van de plas hangt regelmatig een snoek van rond de 1.25 meter. Als je hier duikt, moet je even kijken of hij ‘thuis’ is. Verder leeft hier onder meer karper, rivierbaars, koikarper, voorn, barbeel, zoetwaterspons en wier.
Het is een vaste gewoonte om de vissen te voeren onder de steiger waar je het water verlaat. Doorgaans wemelt het hier van de vissen die wachten totdat je ze, na het beëindigen van je duik, wat te eten geeft.

Vlakbij het ponton ligt op vijftien meter diepte ook een oefenplateau. Juist onder het ponton, een zone waar weinig duikers blijven hangen, schuilen de meeste vissen.

Niet ver hiervandaan vind je de originele stenen trap van de steengroeve die in de diepte verdwijnt. Op de treden leven veel zoetwaterkreeftjes. Het diepste gedeelte ligt op eenendertig meter diepte. Dit punt ligt vlakbij de wand langs de spoorweg, in het oostelijke deel van de plas.

De duikstek is goed bereikbaar en voorzien van uitstekende faciliteiten zoals verwarmde douches en toiletten. Ook is er een kantine waar je na je duik nog even wat kunt eten en drinken. Je kunt in La Gombe ook prachtige nachtduiken maken. Maak hiervoor wel eerst een afspraak.

Een bezoek aan La Gombe is ideaal te combineren met een morgenduik in de daar niet verafgelegen steengroeve Lillé (Sprimont), waar men tijdens de middag uitstekend kan eten aan democratische prijzen.

Fotoalbum:
Klik op deze link om het fotoalbum te bekijken. (Flash Plugin Required)
 
Adres: Hulpdiensteninformatie:
Chera de la Gombe
4130 Esneux
België
Esneux
Chera de La Gombe
04/380.11.32
Parking: Uitstekend Max. diepte: 30m Vulmogelijkheid: Ja
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Ja
Douche: Ja
Coordinaten:
 
N 50°30'31''
O 05°33'57''
 
5€ voor één duik in de namiddag
www.clas.be
info@clas.be
Niet toegankelijk
 
Inlichtingen:

Reserveren is wel van tevoren nodig.
Groepen moeten beschikken over een zuurstofkoffer.
Alle duikers moeten en medisch attest kunnen voorleggen en verzekerd zijn.
Alle duikers moeten aangesloten zijn bij een erkende duikorganisatie.
De bezoekers moeten vergezeld zijn van een erkende instructeur.
Bezoekers moeten zich aan het inwendig reglement houden.
Elke groep moet bij het inschrijven een verantwoordelijke aan de kant aanduiden en deze staat stand-by aan de kant.
Toegankelijk voor alle duikfederaties.

Eten/drinken:

Cafetaria met mooi uitzicht over de groeve.

 
Openingsuren:

Zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 (laatste duiker in het water)

 
Routebeschrijving:

Vanaf Antwerpen:
De E313 richting Luik aanhouden, dan bij Luik de E 40 volgen naar de E25.

Vanaf Maastricht:
De E25 (A2) richting Luik volgen. Door Luik rijden, met de Maas aan de rechterkant. Bord Huy volgen en onder een tunnel doorrijden totdat de weg de Maas overgaat. Deze weg blijven volgen, zoveel mogelijk links blijven rijden onder enkele tunnels door. Volg dan de route naar Luxemburg en Bastogne tot aan Routes des Ardennes (E25). Neem de afslag 41 richting Hamoir en Tilff (N633).
In Tillf richting Esneux. In Esneux voor de brug bij stoplichten over de Ourthe linksaf tot aan de rotonde. Hier rechtsaf langs het station (aan de linkerkant) en de asfaltweg (Avenue de Station) uitrijden tot het einde.
Aan het einde links, met de steengroeve van La Gombe aan de andere kant van de spoorbaan.

 
Laatste aanpassing: 12/02/2017
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com
Duiken in Belgie Duiklokaties in Belgie Een overzicht van Charters voor duiken in de Noordzee Duiken in Zeeland Duiken in de Noordzee Vulstations in Belgie Hulpdiensten en Duiken Duiklinks Duiken in Belgie - contact informatie
image
image
©Copyright 2006 Duiken in België All Rights Reserved Website design - Filip Dendauw
For more information feel free to Contact Us
image