image
image
image
 

image
Adres Inlichtingen Openingsuren Routebeschrijving

Carrière de Lillé (Sprimont)

Duiken in Lillé is duiken in een surrealistische omgeving van rotsblokken en steile wanden. Je kunt het bezoek aan deze duikstek combineren met een duik in de nabijgelegen duikplaats La Gombe. Bezoek Lillé als laatste want je kunt hier goed eten.

Onderwater vind je in deze ondergelopen granietgroeve onder meer twee duikersklokken, een Mariabeeld, een buis waar je doorheen kunt zwemmen en een 'kunstwerk' dat gemaakt is van oude verwarmingsbuizen.

Het zicht varieert tussen de vier en acht meter maar kan na een flinke regenbui snel verslechteren. Het regenwater spoelt namelijk slip langs de bergwanden de groeve. Houdt de weersverwachtingen dus in de gaten voordat je hier gaat duiken.

De groeve is lastig bereikbaar. Na je op de hoger gelegen parkeerplaats omgekleed te hebben, moet je via een stijl modderpad naar beneden wandelen. Je duikfles kan met een liftje naar beneden gebracht worden zodat je niet hoeft te sjouwen. Ook als je weer naar boven gaat kun je de lift gebruiken voor het vervoer van je duikspullen.

Vlakbij de groeve ligt een duikcentrum met diverse duikfaciliteiten. Er zijn ook douchevoorzieningen aanwezig maar gebruik bij het douchen geen shampoo en zeep, want alles spoelt de groeve in.

De stek is niet veel groter dan een voetbalveld maar de omgeving is bijzonder fraai. Grote rotsblokken, steile wanden en weelderige begroeiing vormen het decor waarin je hier duikt.

Eenmaal onderwater zullen de vaste bewoners van deze plas je snel opvallen. Je ziet hier onder meer snoeken, steuren, voorns, karpers en koikarpers.

(Diepte)kaartje

Met een beetje geluk kom je ook Igor of Boris tegen. Deze twee steuren zijn in de loop der jaren de troeteldieren van de steengroeve geworden en de favoriete onderwaterbewoners van menig duiker. Als je Steengroeve Lillé echt wilt beleven moet je ook dit tweetal even ontmoet hebben.

© C.I.P.P. - Lillé

Vroeger werden in deze regio vijftien steengroeven ge√ęxploiteerd, met bij elkaar circa honderd arbeiders. Nu zijn er nog slechts drie in bedrijf. Steengroeve Lill√© werd tientallen jaren geleden gesloten, na een start in 1835 als de eerste steengroeve voor de winning van graniet. Jarenlang stond het gebied er verlaten bij totdat twintig jaar geleden het idee werd geboren om er een sportgelegenheid van te maken. De groeve, die inmiddels vol water was gelopen, werd met de aanleg van diverse faciliteiten en een lift geschikt gemaakt als recreatiegebied.

Inmiddels is de steengroeve Lill√© alweer vele jaren een geliefde duiklocatie voor duikers uit Belgi√ę en omgeving. Wie eens in een heel andere omgeving wil duiken, is hier op de juiste locatie.

Fotoalbum:
Klik op deze link om het fotoalbum te bekijken. (Flash Plugin Required)
 
Adres: Hulpdiensteninformatie:
Rue de Presseux 10
4140 Sprimont
Belgi√ę
Geen informatie beschikbaar
043/82.29.14
Parking: Goed Max. diepte: 28m Vulmogelijkheid: Ja
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Ja
Douche: Ja
Coordinaten:
 
N 50¬į30'06"
O 05¬į38'55"
 
3‚ā¨
www.abyssplongee.be/carriere-de-lille.php
lenarval@gmail.com
Niet toegankelijk
 
Inlichtingen:

Je hebt geen vergunning nodig om hier te mogen duiken. Wel dien je voordat je gaat duiken een geldig legitimatiebewijs tonen.

Eten/drinken:

Restaurantje met goede kaart tegen aanvaardbare prijzen.

 
Openingsuren:

Alle weekenden tussen 9:00 en 19:00.
Vrijdag tussen 17:00 en 22:00.
In juli en augustus ook op woensdagmiddag tussen 16:00 en 22:00.

Legitimatie is verplicht. De duikstek ligt achter het duikcentrum dat aan de weg ligt. Om de instapplaats te bereiken moet je ongeveer driehonderd meter naar beneden lopen.

 
Routebeschrijving:

Vanaf Antwerpen:
De E313 naar Luik aanhouden, dan de route Ardennes volgen tot de E25 richting Bastogne en Luxemburg.

Vanuit Maastricht:
De E25 richting Luik aanhouden, dan richting Bastogne en Luxemburg.
Neem afslag 45. Sla de N678 richting Sprimont in.
In Sprimont de E30 oprijden.
Rijd vervolgens het dorp in tot aan het dorpsplein.
Dan rechtsaf en vervolgens vijfhonderd meter richting Lillé-Fraiture-Presseux rijden naar de duikstek.

 
Laatste aanpassing: 04/10/2013
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com
Duiken in Belgie Duiklokaties in Belgie Een overzicht van Charters voor duiken in de Noordzee Duiken in Zeeland Duiken in de Noordzee Vulstations in Belgie Hulpdiensten en Duiken Duiklinks Duiken in Belgie - contact informatie
image
image
©Copyright 2006 Duiken in BelgiŽ All Rights Reserved Website design - Filip Dendauw
For more information feel free to Contact Us
image