image
image
image
 

image
Adres Inlichtingen Openingsuren Routebeschrijving

Carriére de Cosyns

In de steengroeve van Lessines werd vroeger porfier ontgonnen. Porfier is een stollingsgesteente en wordt al bijna 300 jaar industrieel geëxploiteerd. Deze steen vertoont bijzondere kenmerken. Hij heeft een opmerkelijke schok-, slijt-, druk-, schuur- en vorstvastheid en is zeer goed bestand tegen chemische agressie. Vandaar dat porfier gebruikt wordt voor het vervaardigen van onder andere grind en zelfs in de vorm van grote blokken voor de vervaardiging van dijken (Delta werken in Nederland).

Na het stil leggen van de productie is de steengroeve helemaal vol gelopen met grondwater. De maximale diepte kan variëren naargelang de stand van het grondwater en kan meer dan 60 meter bedragen met een maximale lengte van 330 meter en een breedte van 200 meter. Op de bodem treft men nog overblijfselen aan van toen de steengroeve nog actief was (train rails, huizen, lieren, enz.).

Er staat een kabelspoor ter beschikking om het materiaal (flessen / trimjackects / lood) naar beneden te transporteren. De duikers daarentegen maken gebruik van een trap om zich toegang te verschaffen tot de duikplaats.

Men gaat te water via een ponton. Terwijl er gedoken wordt dient er steeds iemand de veiligheid te verzekeren.

Plattegrond

Deze steengroeve sloot normaal zijn deuren op 15 juni 2008 en ging omgebouwd worden tot een indoor skipiste. Deze plannen gingen echter niet door en men kan nog steeds duiken in deze steengroeve!

 
Adres: Hulpdiensteninformatie:
Chemin d'Enghien
7860 Lessines
België
Geen informatie beschikbaar
0475/45.60.48
Parking: Uitstekend Max. diepte: 60m Vulmogelijkheid: Ja
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Ja
Douche: Nee
Coordinaten:
 
N 50°42'28''
O 03°50'42''
 
4 €
sites.google.com/site/epsmdivers/la-carriere
epsm@skynet.be
Niet toegankelijk
 
Inlichtingen:

Reserveren is verplicht en kan (enkele dagen op voorhand) bij de voorzitter:
Marc Allemeersch: 0475/45.60.48

Eten/drinken:

Cafetaria aanwezig

 
Openingsuren:

Zondag om 10u30

 
Routebeschrijving:

Neem op de snelweg Brussel-Mons afrit Halle en volg de A8 richting Doornik tot aan de afrit Bassily. Ter hoogte van de afslag rechts, rij je tien meter verder links richting Boisde- Lessine. Volg deze weg ongeveer 1 km. Bij het bord dat aangeeft dat je Lessine binnenrijdt neem je de gravelweg aan je linkse kant. De weg heeft een Y-vorm: neem de rechtse vertakking. De steengroeve ligt 100 m verderop.

 
Laatste aanpassing: 20/04/2018
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com
Duiken in Belgie Duiklokaties in Belgie Een overzicht van Charters voor duiken in de Noordzee Duiken in Zeeland Duiken in de Noordzee Vulstations in Belgie Hulpdiensten en Duiken Duiklinks Duiken in Belgie - contact informatie
image
image
©Copyright 2006 Duiken in België All Rights Reserved Website design - Filip Dendauw
For more information feel free to Contact Us
image