image
image
image
 

image
Adres Inlichtingen Openingsuren Routebeschrijving

Loppem

We hebben hier te maken met een zandput gegraven in 1933 door de firma byttebier voor de aanleg van een deel van de E40 die langs de noordzijde van de put loopt. Ten tijde van de tweede wereldoorlog gebruikten Duitse vliegtuigen dit toen afgesloten deel van de autosnelweg als landingsbaan voor troepentransport en logistieke steun.

Tot 1957 was deze “byttebier put” het favoriete speelterrein van de naoorlogse jeugd. Toen werd de grond eigendom van de familie Jonckheere die er een privé camping van maakte.

Het Lac van loppem had toen en heeft nog steeds een unieke recreatieve waarde voor de wijde Brugse omgeving. Vroeger waren hier vooral de jaarlijkse motorcrossen gekend.

Zowel de “Brugse ijsberen” als de “Barracuda” duikclub waren vanaf het begin de jaren zestig actieve watersporters in het Lac. Vandaag zijn beide clubs nog steeds wekelijks actief in het water en delen deze in het zomerseizoen met waterskiërs en zwemrecreanten.

Behalve zuurstof is er ook een EHBO-kit aanwezig.

De wateren van “het meer van Loppem”zoals het ook soms genoemd wordt- krijgen biologisch gezien de naam oligotrooph mee. Dit wil zeggen dat er wegens een te kleine voedselvariatie en –voorraad er zich slechts enkele soorten kunnen in vestigen. Van die weinige soorten zijn er in dit geval wel heel veel.

De onderwaterflora is sinds begin de jaren ’90 in volle expansie. Kortom, er zit, zoals u hopelijk zult merken bij een onderwaterwandeling, veel vis en groen in deze wateren.

Voorn
Baars - © Frank Peeters

Een groot deel van het water staat geboekt als waterwinningsgebied wat inhoud dat er geen mogelijkheid mag bestaan op vervuiling. Het is verboden te vissen.

Plattegrond
© Duikvereniging Barracuda

Doorheen de jaren is de put langzaam aan het verzanden waardoor de maximale diepte nu 7,5 meter is.

Rondom het Lac is het water aan de kanten ondiep. De bodem loopt enkele meters uit de kant redelijk steil af naar het diepste punt. Aan de kant is de bodem vast van structuur, beneden ligt een dikke sliblaag.

Rond de put staat een kraag waterplanten waarlangs het aan de binnenkant heerlijk duiken is.

In deze put is een goede zichtbaarheid te verwachten gedurende het ganse jaar zolang je het slib niet teveel omwoelt. De zichtbaarheid bedraagt meestal tussen de 2 en 10 meter.

Tussen januari en april blijft het water onder de tien graden waardoor het dan feest is bij de collega zwemmers “De Brugse ijsberen”. Voor de duikers wordt het in de winter pas feest bij vorst want dan gaan ze ijsduiken. In de zomermaanden kan door de geringe diepte de temperatuur oplopen tot een 20 graden waardoor het soms mogelijk wordt te duiken in shorty.

Luchtopname:
Klik op deze link om de luchtopname foto te bekijken.
 
Adres: Hulpdiensteninformatie:
Lac van Loppem 10
8210 Loppem
België
Lac van Loppem 10
Zedelgem/Loppem
Geen
Parking: Goed Max. diepte: 7m Vulmogelijkheid: Nee
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Nee
Douche: Nee
Coordinaten:
 
N 51°09'43"
O 03°11'23"
 
Niet beschikbaar
Geen website beschikbaar
barracuda@nelos.be
Geen informatie beschikbaar
 
Inlichtingen:

Johan Vermeulen
Secretariaat Barracuda Brugge

Eten/drinken:

Neen

 
Openingsuren:

Tot nader order is er geen openbare toegang tot het Lac van Loppem. Er zijn beperkte duikmogelijkheden na overleg.

 
Routebeschrijving:

Komende van de kust (E40)
Je neemt de eerste afslag Brugge Loppem. Je daalt af en ziet op je rechterzijde tussen de bomen het Lac lonken. Je komt beneden op een rotonde en volgt deze rechts mee richting Loppem. Na 100 m zie je de parking “Lac van Loppem”

Komende via binnenland (E 40)
Je rijdt de afrit Brugge voorbij. 1 km verder sla je af bij afrit Loppem 7b. Op de grote weg gekomen rij je onder de autosnelweg door en kom je op een rotonde. Op je rechterzijde zie je een carpoolingparking. Je volgt je weg via richting Loppem. Na 100 meter kom je aan parking “Lac van Loppem”

 
Laatste aanpassing: 21/09/2014
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com
Duiken in Belgie Duiklokaties in Belgie Een overzicht van Charters voor duiken in de Noordzee Duiken in Zeeland Duiken in de Noordzee Vulstations in Belgie Hulpdiensten en Duiken Duiklinks Duiken in Belgie - contact informatie
image
image
©Copyright 2006 Duiken in België All Rights Reserved Website design - Filip Dendauw
For more information feel free to Contact Us
image